010NURSE interview:
Ellen van Felius
Vanuit 010NURSE zetten we regelmatig een Rotterdamse verpleegkundige in het zonnetje.
Dit jaar doen we dat met een serie interviews. Voor dit interview spraken we met Ellen van Felius.
Ik stel mij graag aan je voor!
Ik ben Ellen van Felius, regieverpleegkundige onderwijs op de IC-Neonatologie (ICN) van het Erasmus MC Sophia. Dit houdt in dat ik HBO Verpleegkunde (HBO-V) studenten en verpleegkundigen die bezig zijn met een vervolgopleiding, coach gedurende hun opleiding. Hierbij hoort ook het optimaliseren van het leer- werkklimaat op onze afdeling voor alle medewerkers.

Wat vind jij het mooiste aan jouw werk als verpleegkundige (in 010)?
Ik werk met veel plezier al 36 jaar in het Erasmus MC waarvan 34 jaar op de ICN. Het werk geeft mij nog steeds veel uitdaging en ziet er jaarlijks anders uit. Deze grote organisatie en de academische setting maken het mogelijk om mezelf steeds te blijven uitdagen en als verpleegkundige te blijven ontwikkelen. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat ik kan bijdragen aan een stuk kennisdeling & -borging en daardoor het vergroten van de kwaliteit van zorg. Het mooiste aan mijn werk vind ik de momenten waarop ik anderen zie groeien in hun ontwikkeling. Ik geniet bijvoorbeeld altijd van evaluatiegesprekken met HBO-V studenten. Daarnaast vind ik het maken van Wisbits voor het Sophia leuk om te doen. Ik vind het heel erg leuk om daar anderen instructie over te geven, zodat ze er zelf mee verder kunnen gaan.
Welk brokje wijsheid wil jij delen met andere (Rotterdamse) verpleegkundigen?
Iets wat ik altijd probeer om mee te geven aan studenten is dat ze er mogen zijn en dat ze mogen leren. Ze mogen hun eigen weg vinden en daarbij hun persoonlijkheid en eigen beleving een plekje leren geven in hun professioneel handelen. Dit is bij iedereen uniek. Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf te leren zorgen op de werkvloer. Verpleegkundigen vergeten dit vaak. Maar als jij goed voor jezelf kunt zorgen, dan kun je ook voor een ander zorgen. Dus: hoe zorg je voor een vol kopje bij jezelf? En hoe vul je die? Er gebeurt altijd zoveel op een Intensive Care. Het is dus belangrijk om een manier te vinden om jouw eigen ervaringen, behoeften en emoties een plek te geven in je werk die past bij jou en bij de professionele context. Dit vind ik een van de mooiste dingen om in te begeleiden.
Een vraag die ik mijn studenten altijd stel om hierbij te helpen is: Wat heb jij vandaag nodig om goed naar huis te kunnen gaan? Soms is dat iets praktisch, zoals een opname afronden. Het kan ook zijn dat je nog even wilt kijken hoe het gaat met een patiëntje, dat je iets moet uitspreken met een collega of dat je iemand nog even een compliment wilt geven. Het antwoord op de vraag is iedere dag anders. Door iedere dag naar het antwoord te luisteren en ernaar te handelen, maak je er een gewoonte van om een werkdag goed af te sluiten voor jezelf. Het is een praktische manier om iedere werkdag ook goed voor jezelf te zorgen.
Van wie heb jij zelf ooit een belangrijk brokje wijsheid gekregen voor in de praktijk?
Van collega’s heb ik echt het meeste geleerd. De kennis en ervaring die zij in hun hoofd hebben zitten is zeer waardevol. Een brokje wijsheid waar ik gelijk aan moet denken is: Je hoeft nooit alles uit je hoofd te weten, maar je moet wel weten welke wegen je moet bewandelen om tot het juiste antwoord te komen. Dat heb ik geleerd van Tineke Bos, een ICN-verpleegkundige die mij heeft begeleid en waar ik me altijd veilig bij heb gevoeld. Zij heeft mij begeleid toen ik zelf ICN-verpleegkundige werd en in opleiding was.
Wat betreft Hix heb ik ontzettend veel geleerd van Karin Kuiper, zij werkt op onze IC Kinderen. Zij is altijd heel erg bezig met de kwaliteit van zorg en de impact van keuzes die we maken als team. Ik heb veel geleerd van haar perspectief en inzichten.
Er zijn ook veel kleine, handige brokjes wijsheid die ik van andere collega’s op de werkvloer heb geleerd. Zoals; wat je moet doen bij storing van het beademingsapparaat en dat je altijd de juiste telefoonnummers paraat moet hebben zodat je gelijk de juiste hulp in kan schakelen als dat nodig is. Zeker belangrijk in acute situaties. En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden.
Welke vraag wil jij graag stellen aan de volgende verpleegkundige die wij interviewen?
Op welk moment van de dag leer jij het meest?
‘Je hoeft nooit alles uit je hoofd te weten, maar je moet wel weten welke wegen je moet bewandelen om tot het juiste antwoord te komen.’
Welk moment in de zorg vergeet je nooit meer?
Een moment in de zorg dat ik nooit meer zal vergeten, is een gesprek dat ik met ouders heb gevoerd toen ik zwanger was. De moeder maakte toen een opmerking die mij altijd is bijgebleven. Deze ouders kwamen langs voor een nagesprek, omdat hun kindje (een helft van een tweeling) was overleden. Toen deze ouders langskwamen, was ik zelf 26 weken zwanger. Het was zichtbaar. Toen ik hun kindje verzorgde was het nog niet zichtbaar. In ons gesprek zei de moeder tegen mij: “ik hoop dat jij het beter doet dan dat ik het gedaan heb”. Dit raakte mij op dat moment. Ze had het zo goed gedaan en hun kindje heeft gewoon geen kans gehad. Het was haar schuld niet. Ze verweet zichzelf dat ze het kindje niet had voldragen. Dit is een voorbeeld van een onterecht schuldgevoel wat ouders kunnen hebben. Ik gebruik dit voorbeeld nog steeds om aan studenten uit te leggen wat een impact een vroeggeboorte (of op de IC terecht komen) kan hebben op ouders. Onterecht schuldgevoel komt vaak voor. Het is dan belangrijk om een luisterend oor te bieden, niet te oordelen en ouders te vertellen dat het niet hun schuld is. Het is ook belangrijk om ouders mee te geven dat wij dit schuldgevoel heel veel zien, zij zijn niet de enige die dat zo ervaren. Ze zijn niet alleen.
Meedoen met een 010NURSE interview?
Vanuit 010NURSE zetten we dit jaar regelmatig een Rotterdamse verpleegkundige in het zonnetje met een mooi interview op onze website en social media. Lijkt het jou ook leuk om hieraan mee te werken? Of heb jij een collega van wie je ontzettend veel hebt geleerd en die een podium verdient? Wij horen graag van je!
Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via het contactformulier
Download dit interview als magazine
Wil je dit interview nog eens rustig nalezen?
Dan kan je via deze link het magazine downloaden.